Dit ontwerp uit 2011 voorziet in een energie-opwekkend huis dat wordt gekoppeld aan een slim elektranet (smartgrid). Overdag is er grote vraag naar energie en levert het huis overtallige stroom aan het net. ‘s-Nachts is er een overschot op het net, dat wordt gebruikt om de auto thuis op te laden. Zo worden pieken en dalen in vraag en aanbod gedempt en wordt de aanwezige capaciteit maximaal benut. Het huis vormt hierin een essentiële schakel. Met dit prijsvraagontwerp liepen we in 2011 te ver voor de troepen uit, want het werd door de jury beoordeeld als ‘onrealistisch’. Eindelijk is nu de tijd rijp!
Traditionele huizen, zoals grachtenpanden, gaan eeuwen mee, omdat hun opzet verandering toestaat. Dit wordt in moderne woningbouw vergeten: alle leidingen worden ingestort in beton, waardoor je niets meer kan aanpassen. Deze woningen zullen worden gesloopt. Wij kiezen daarom in dit project voor een houten casco, waarin toekomstige generaties eindeloos kunnen wijzigen.
Nu pas zien we (Eindelijk!) dat alle thema’s uit het ontwerp actueel zijn geworden:
– Thuiswerken
Werken kan op elke verdieping. Of het nou een praktijkruimte op de begane grond is, een thuiskantoor op de 1e verdieping of een studio op de bovenste verdieping. De woning is op uiteenlopende manieren te gebruiken.
– Levensloopbestendigheid
Mensen kunnen lang in het huis blijven wonen omdat er een reservering in de plattegrond is opgenomen voor een woonhuislift.
– Houtbouw
Een houten casco staat verandering en verbouwing toe in het gebruik.
– Elektrisch rijden
Niet het huis, maar het huishouden (van huis en auto) bepaalt het energieverbruik.
Veranderbaarheid is een absolute voorwaarde voor duurzaam bouwen.
Veranderbaarheid is een absolute voorwaarde voor duurzaam bouwen.
Woonhuis Veemarkt
Veemarkt, Utrecht
Visie op hedendaags wonen
2011 prijsvraag
Aorta