Woonhuis Barcelona

van werkplaats naar woonhuis met studio

In de binnenstad van Barcelona hebben we een werkplaats onderin een woonblok verbouwd tot een woonhuis met studio. De werkplaats was 6 meter hoog, waardoor het mogelijk was om twee verdiepingen in de bestaande ruimte te maken. De woonruimtes liggen boven en de slaapruimtes beneden.
Er is een groot verschil tussen de straatzijde en de achterzijde. Aan de straatzijde ligt de studio in een dubbelhoge ruimte. Een brede groene trap verbindt de studio met de woonkamer en keuken aan de zonnige achterzijde. Deze zijn gelegen aan de achtergevel, die zich opent zich naar het terras in het binnenterrein. Onder de keuken en onder het terras liggen de slaapkamers. Deze krijgen licht via twee lichthoven aan weerszijden van de passage naar het dakterras.
Een entresol midden in de hoge ruimte aan de voorzijde is met een loopbrug verbonden met de keuken. Een speciaal ontworpen wandkast van 6 meter hoog verbindt de beide verdiepingen.
Lange zichtlijnen scheppen ruimtelijkheid in de diepe dubbelhoge ruimte.

“Deze rigoureuze verbouwing past ons als een maatpak. Helemaal niets is aan het toeval overgelaten, alles staat op z’n plek.” -opdrachtgever

“Deze rigoureuze verbouwing past ons als een maatpak. Helemaal niets is aan het toeval overgelaten, alles staat op z’n plek.” -opdrachtgever

Project info

Barcelona
Gracia, Barcelona, Spanje
woonhuis en studio
2011-2013
in opdracht van particulier
in samenwerking met Juanola & de Miguel Arquitectes, Barcelona
(foto’s Luuk Kramer)

Meer