Op het terrein van Fort Uitermeer langs de Vecht bevindt zich een romantische ruïne van een bakstenen torenfort uit 1845. Het fort maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Hollandse Waterlinie is Unesco werelderfgoed.
De opgave van de besloten prijsvraag was om het Fort Uitermeer te revitaliseren. Onze insteek was om het fort meer karakter en verblijfskwaliteit te geven. Door op strategische plekken de schansen terug te brengen hebben we het fort ruimtelijk weer herkenbaar en de geschiedenis inzichtelijk gemaakt. Het plan voorziet daarnaast in de toevoeging van een restaurant met uitzicht op de Vecht en in een hotel met congresfaciliteiten. De gebouwen zijn landschappelijk ingepast en vormen een natuurlijk geheel met de schansen, het terrein en het torenfort.
De Vecht bij Weesp
Inrichting Fort-terrein, hotel
besloten prijsvraag -2006
in opdracht van PFC² Envelopment en Stichting Bridges 2000
in samenwerking met REDscape – Patrick Mc Cabe
Het robuuste bakstenen torenfort vormt het ruimtelijk scharnier van het fortterrein. Het Fort Uitermeer is verwaarloosd en onherkenbaar. Het vormt een introverte en onbereikbare wereld. Door het doorgraven van de gracht wordt het eiland versterkt en krijgt het torenfort de hoofdrol langs de Vecht. Het strategisch terugbrengen van gedeelten van historische schansen maakt de lagen van de geschiedenis van het Fort inzichtelijk. De lijnen en fragmenten van de lagen zijn aangegrepen om het Fort ruimtelijk vorm en richting te geven.
Over de centrale as worden de nieuwe en oude elementen van het Fort ruimtelijk geënsceneerd langs de toegangsroute. De route (serial vision) eindigt bij een ensemble van het oude torenfort en de nieuwe gebouwen rond een plein. Het plein presenteert het torenfort. Op het plein ontmoeten alle verschillende bezoekers elkaar en bevindt zich het hotel-restaurant. Terrassen geven zicht op het plein én op de Vecht. De nieuwe gebouwen vormen een geheel met de schansen. Het silhouet van het Fort wordt door de schansen vernieuwd en herkenbaar als Fort. Vanuit het landschap vormen de gebouwen een spel van horizontale lijnen met de schansen. De gebouwen zijn in kleinere delen vormgegeven en worden als volume onderbroken door een strategische plaatsing van bomen. De materialisatie is in onbehandeld en wit geschilderd hout. De gebouwen hebben kenmerkende veranda’s en te openen houten vouwluiken.
Door de diverse ingrepen vormen het landschap, het fortterrein en de gebouwen een harmonieus geheel en wordt de bezoeker uitgenodigd om lang op Fort Uitermeer te verblijven en het te ontdekken.