Woonhuis Zen

de leegte en de schoonheid

Het huis is ontworpen als meerfamiliehuis op een ruime kavel in Amsterdam. De opdrachtgevers vroegen om een zeer groot huis (800m² woonoppervlak) dat op meerdere manieren door de familie gebruikt kan worden, zowel nu als in de verre toekomst.

Het woonhuis is aan drie zijden tegen de kavelgrens gebouwd, om zo maximaal ruimte te bieden aan de centraal gelegen binnentuin. Deze vormt een verstilde private binnenwereld die de drukte van de stad buitensluit.

Het huis heeft een gevel van zwart roestvast staal, afgewisseld met verdiepingshoge puien. Voor de puien langs schuiven elektrisch aangestuurde schuifluiken van geperforeerd staal. Door de perforatie heen kan van binnen naar buiten gekeken worden, maar niet andersom. Dit geeft het huis veel privacy, terwijl er overvloedig daglicht naar binnen stroomt.

Dankzij de luiken verandert de verschijningsvorm van het huis telkens: soms geheel dicht, dan weer geheel open, en alle gradaties daar tussen in.

Project info

Woonhuis Zen
Amsterdam
Familiehuis
2020-2023 project
in opdracht van particulier
i.s.m. RDS

Het woonhuis is ontworpen zonder dragende binnenwanden. Dankzij een constructie van stalen kolommen en liggers zijn op termijn andere indelingen mogelijk.

In traditionele Japanse huizen loopt een gangzone, de engawa,  langs de binnentuin. Geïnspireerd op dit thema, heeft het huis aan de tuinzijde een gangzone, waardoor voortdurend contact is met de gesublimeerde natuur van de (te ontwerpen) Japanse binnentuin. De gangzone verbindt de verschillende woon- en werkruimten en eindigt in een meditatieruimte, die van boven verlicht wordt.

De opdrachtgever heeft een uitgesproken wens voor Japanse eenvoud en leegte. Wanneer de luiken geheel worden gesloten vormt het woonhuis dan ook een minimalistisch en mysterieus zwart volume.

Het huis is energie-neutraal.

Meer