De Broodfabriek

van oude hallen naar creatieve industrie

In Amsterdam hebben we een broodfabriek uit de jaren vijftig verbouwd tot hoofdkantoor van Cars Jeans. Na bijna zestig jaar gebruik en talloze verbouwingen waren de gebouwen een donker en onsamenhangend geheel geworden. De gebouwen zijn geheel gestript en de verborgen kwaliteiten zijn zichtbaar gemaakt. Daken en gevels zijn opengebroken om een overvloed aan daglicht naar binnen te halen. Ook is het pand geheel verduurzaamd en van het gas gehaald.
De bouw was in eigen beheer. Woltjer/berkhout architecten ontwierp het gebouw, deed het bouwmanagement en organiseerde de bouwwerkzaamheden zonder tussenkomst van een hoofdaannemer.

lees verder
Het project is opgenomen in een Spaanse publicatie: A second life for buildings. Zie onder voor download.

woltjer/berkhout architecten heeft het gebouw niet alleen ontworpen, maar ook gebouwd, door nevenaannemers te selecteren en direct aan te sturen.

“Mooi om te zien dat bestaande gebouwen soms zoveel potentie hebben en in staat zijn om ziel aan de omgeving te geven. Vaak beter dan nieuwbouw.
-Jan Ruitenberg, Adjunct-directeur AM

woltjer/berkhout architecten heeft het gebouw niet alleen ontworpen, maar ook gebouwd, door nevenaannemers te selecteren en direct aan te sturen.

“Mooi om te zien dat bestaande gebouwen soms zoveel potentie hebben en in staat zijn om ziel aan de omgeving te geven. Vaak beter dan nieuwbouw.
-Jan Ruitenberg, Adjunct-directeur AM

Project info

De Broodfabriek
Schinkel, Amsterdam
transformatie industriële hal tot ruimte voor creatieve industrie
2016-2021
ontwerp, bouwmanagement, bouwcoördinatie
in opdracht van ondernemer
(foto’s Luuk Kramer)

In 1954 werd op het nieuwe industrieterrein Schinkel een broodfabriek gebouwd, bestaande uit twee hallen met prachtige getoogde betonnen daken. Aan de straatzijde werd een klein kantoorgebouw voorzien. Het geheel werd in de loop van de tijd door opeenvolgende gebruikers verbouwd. In de jaren zeventig werd aan de waterzijde een tweelaags bedrijfsgebouw toegevoegd. De laatste jaren werden de gebouwen gebruikt als opslagruimte.

Cars Jeans, een succesvol internationaal kledingbedrijf, wil de industriële gebouwen gebruiken als showroom voor klanten en als inspirerende kantoorruimte. De hallen op de begane grond zijn ideaal: ze vormen één open ruimte van 1.300 m². In de getoogde daken is een reeks lichtstraten gemaakt, waarmee de showroom rijkelijk wordt voorzien van natuurlijk licht. Het gebouw aan de waterzijde is geheel gestript. De staalconstructie van het gebouw is in het zicht gekomen. De smalle bandramen zijn vervangen door volledig glazen gevels. Ook zijn er twee balkons aan het gebouw toegevoegd, waarmee het gebouw prettige buitenruimten aan het water heeft gekregen.

De gebouwen zijn aan de buitenzijde abstract gedetailleerd en geheel antraciet van kleur. In een omgeving met een kakofonie van gebouwen kiezen de gebouwen ervoor te zwijgen. Paradoxaal genoeg vallen ze hierdoor juist op.

Betonvloeren, de witte staalconstructies en helder witte wanden bepalen het interieur. De industriële sfeer vormt een ideale setting voor de casual kleding die in het gebouw zal worden ontworpen en getoond.

Het gebouw is ingrijpend verduurzaamd. De gevels en daken zijn volledig geïsoleerd. Het gebouw is van het gas af gehaald: het wordt verwarmd en gekoeld met warmtepompen en een warmterugwinning-systeem. Het energielabel is van G naar A+ gegaan. Het project toont aan dat een bijna zeventig jaar oud bedrijfsgebouw met de juiste ingrepen geschikt kan worden gemaakt voor een toekomst voor creatieve industrie.

Downloads

Meer