Atelierwoningen Kunstfort Vijfhuizen

Onvoorwaardelijk hout

Het fort Vijfhuizen is verbouwd tot Kunstfort. Ernaast is een reeks atelierwoningen voor kunstenaars ontworpen. De atelierwoningen zijn gebaseerd op een ‘landelijke loft’, de schuur. De huizen hebben een houten skelet waarbinnen een vrije invulling van programma, wanden en vloeren mogelijk is. Elke bewoner heeft een huis op maat.
De gevels, de balkons en de kozijnen zijn van onbehandeld hout. Door veroudering ontstaat een karaktervol grijs patina dat zich in kleur verhoudt tot het verweerde beton van het fort.
Recentelijk diende het project als voorbeeld voor stikstofarm en biobased bouwen. Het project is in een aantal vakbladen gepubliceerd.

Project info

Atelierwoningen Kunstfort Vijfhuizen
Vijfhuizen, Haarlemmermeer
18 woningen
2001-2005
in opdracht van Stichting Kunstfort Vijfhuizen
(foto’s Peter Cuypers)

De houten huizen vormen een geheel met het (kunst)fort Vijfhuizen. Het fort maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam. De ogenschijnlijk losse opzet van de huizen creëert stedebouwkundige ruimtes en plekken met een verschillend karakter. De veelheid aan perspectieven en het wisselende beeld wordt verrijkt door de uitwerking van de individuele bewonerswensen in de opbouw en de gevel. Er is variatie ontstaan binnen het geheel.Er zijn drie type woningen. Type B en type S vormen een onherkenbare 2-onder-1-kap, de types A vormen samen een lang blok. De woningen B en S hebben een woonkamer op de 1e verdieping zodat ze over de Geniedijk naar het fort kijken. Op de begane grond bevinden zich de slaapkamers en op de 2e verdieping onder de kap het atelier. In de loop van de tijd hebben bewoners kleine aanbouwen gedaan, die door eenzelfde materiaalgebruik moeiteloos opgaan in het geheel.

Gepubliceerd in:
2005 juni; Houtblad
2008 nr.19; Dax
2010; Neuer Wohnungsbau in den Niederlanden; Leonhard Schenk, Rob van Gool

Downloads

Meer