Dubbelhuis aan de Amstel

buiten wonen

Het dubbelhuis staat aan de Amstel tussen Amsterdam en Oudekerk aan de Amstel. Het neemt op assertieve wijze zijn plek in aan de rivier. Grote raampartijen bieden weids uitzicht: vanuit de  ‘bel-etage’ is er aan de voorzijde vrij zicht over de Amstel tot aan de horizon en aan de achterzijde over de weilanden tot aan Amstelveen. De woningen zijn opgetrokken in een staalskelet. De gevels bestaan uit sandwichpanelen die zijn bekleed met vergrijzende Amerikaans Eiken delen.

In 2017 won het dubbelhuis de Publieksprijs van de gemeente Amstelveen in de categorie woningbouw. Het project is in een aantal vakbladen gepubliceerd.

Project info

Dubbelhuis aan de Amstel
Amsteldijk-Noord, Amstelveen
2 woningen en 2 bijgebouwen
2010-2016
in opdracht van particulier
(foto’s Luuk Kramer)

De rust en de Hollandse wolkenluchten waren goede redenen voor de opdrachtgever om te verhuizen van de grachtengordel van Amsterdam naar een plek langs de Amstel. Een traditie van welgestelde Amsterdammers die terugvoert tot de 17e eeuw. Volgens de laatste inzichten in architectuur bouwden zij hun buitenhuizen en vierden zij het buitenleven. Omdat de opdrachtgever tevens een groot plezier heeft in technologie, wilde hij een huis dat de hedendaagse technologische mogelijkheden maximaal benut.
Vanuit de woonkamer op de ‘bel-etage’ is er aan de voorzijde vrij zicht over de Amstel tot aan de horizon en aan de achterzijde over de weilanden tot aan Amstelveen. De keuken bevindt zich in het souterrain op polderniveau. De slaapkamers onder het dak. Het hart van het huis bestaat uit een vide met glazen vloeren en stalen trappen. Grote bovenlichten in de noordgevel werpen via de vide een overvloed aan daglicht in het midden van het huis.
De constructie bestaat uit stalen portalen die de stabiliteit in dwarsrichting verzorgen, zonder stabiliteitskruisen. Daardoor kunnen de gevelopeningen in de voor- en achtergevel maximaal zijn. In de gevelopeningen bevinden zich grote schuifpuien met extreem slanke aluminium profielen. De gevels en daken bestaan uit sandwichpanelen. De sandwichpanelen zijn bekleed met gemodificeerd Amerikaans eiken planken, die onbehandeld blijven en vergrijzen. Het hout verleent de woningen een ontspannen aanblik. De techniek van ‘Zweeds potdekselen’ geeft (door de schaduwwerking) een verfijnde tekening aan de gevels. De daken van de huizen en bijgebouwen bestaan volledig uit zwarte PV-panelen; 60 stuks per woning. De woningen worden verwarmd en gekoeld met een warmtepomp. De ventilatie wordt geregeld door een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning. Deze ingrepen maken de woningen energieneutraal. Het stalen skelet, gecombineerd met staalplaatbetonvloeren en sandwichpanelen zorgt voor een zeer laag materiaalgebruik in vergelijking met traditionele bouw.

Downloads

Meer