Paviljoen aan Zee

zon, zand, zee en zink

Op een mooie zichtlocatie aan de boulevard bij Bloemendaal aan Zee hebben wij een paviljoen voor een snackbar ontworpen. De ambitie van de gemeente was de opgang naar het strand een nieuwe uitstraling te geven. Het paviljoen geeft daar vorm aan. Het sculpturale dak dekt de onderbouw af. Houten banken creëren zitruimte voor gasten rondom het paviljoen en verbinden op een natuurlijke manier het paviljoen met het plein.

De bouw was in eigen beheer. Woltjer/berkhout architecten ontwierp het gebouw, deed het bouwmanagement en organiseerde de bouwwerkzaamheden zonder tussenkomst van een hoofdaannemer.

“Het iconische paviljoen weet zich uitstekend passen te voegen in het ruige natuurlijke duinlandschap. Hoewel het paviljoen een bescheiden omvang kent wordt door de sculpturale vormentaal een zeer aansprekende en herkenbare horeca gelegenheid gepresenteerd. Het paviljoen markeert op iconische wijze de start of afsluiting van een dagje strand, een plek waar bezoekers met plezier kunnen ontmoeten. De omgeving zal zich iedere dag anders presenteren, van zonnige zomerdagen tot gure herfst omstandigheden; in alle weersomstandigheden zal dit paviljoen een plezierige beschutting geven, waarbij het dak de weersomstandigheden weerkaatst.  De servicekant met de bevoorradingsmogelijkheden, die bij dergelijke paviljoens vaak verwaarloosd wordt is maakt op zorgvuldige wijze onderdeel uit van het ontwerp. Het paviljoen toont zich van alle zijden zeer representatief.  De weloverwogen keuze voor de materialen zal waarborgen dat ondanks (of zelfs: vanwege) de veroudering het aansprekende karakter van het pand behouden blijft. Bovendien sluit het pand uitstekend aan op de naastgelegen bebouwing, aangezien het, in zijn eigen schaal, beeldkenmerken echoot.  Kortom, met de komst van dit paviljoen mogen we Bloemendaal aan Zee feliciteren met een geweldige aanwinst!”

-Jan Ruitenberg, Adjunct-directeur AM

“Het iconische paviljoen weet zich uitstekend passen te voegen in het ruige natuurlijke duinlandschap. Hoewel het paviljoen een bescheiden omvang kent wordt door de sculpturale vormentaal een zeer aansprekende en herkenbare horeca gelegenheid gepresenteerd. Het paviljoen markeert op iconische wijze de start of afsluiting van een dagje strand, een plek waar bezoekers met plezier kunnen ontmoeten. De omgeving zal zich iedere dag anders presenteren, van zonnige zomerdagen tot gure herfst omstandigheden; in alle weersomstandigheden zal dit paviljoen een plezierige beschutting geven, waarbij het dak de weersomstandigheden weerkaatst.  De servicekant met de bevoorradingsmogelijkheden, die bij dergelijke paviljoens vaak verwaarloosd wordt is maakt op zorgvuldige wijze onderdeel uit van het ontwerp. Het paviljoen toont zich van alle zijden zeer representatief.  De weloverwogen keuze voor de materialen zal waarborgen dat ondanks (of zelfs: vanwege) de veroudering het aansprekende karakter van het pand behouden blijft. Bovendien sluit het pand uitstekend aan op de naastgelegen bebouwing, aangezien het, in zijn eigen schaal, beeldkenmerken echoot.  Kortom, met de komst van dit paviljoen mogen we Bloemendaal aan Zee feliciteren met een geweldige aanwinst!”

-Jan Ruitenberg, Adjunct-directeur AM

Project info

Paviljoen Bloemendaal aan Zee
Bloemendaal aan Zee
snackbar
2012-2019
in opdracht van Henri Korpershoek
(foto’s Luuk Kramer)

Snackbar Henri was een begrip in Bloemendaal aan Zee. De snackbar stond op een zichtlocatie op de duinrand bij de strandopgang. Henri heeft 45 jaar patat en ijs verkocht. Hij heeft op verzoek van de gemeente het initiatief genomen om een nieuw paviljoen te bouwen voor de snackbar. De gemeente Bloemendaal heeft ambities voor het entreeplein bij de strandopgang van Bloemendaal aan Zee. Zij heeft in 2012 door Hosper Landschapsarchitectuur en Stedenbouw een herinrichtingsplan laten maken. Het paviljoen is het eerste zichtbare resultaat van de ingezette vernieuwing. In samenwerking met Hosper zijn de functionele, architectonische en stedenbouwkundige uitgangspunten van het paviljoen bepaald. Het architectonische concept is een prominent dak. Het gebouw is verbonden met het maaiveld en de gevels hebben een samengesteld karakter. Op verzoek van de gemeente voorziet het paviljoen in (automatisch reinigende) publieke toiletten.Het nieuwe paviljoen staat op het entreeplein, langs het fietspad en de duinrand en naast een gebouw met een uitgesproken kapvorm. Het sculpturale dak van het paviljoen heeft een signaalfunctie naar het entreeplein aan de landzijde én naar het strand aan de zeezijde. Het dak verhoudt zich op eigen wijze tot het naastgelegen gebouw. Het dak is uitgevoerd in zink. De nog te vergrijzen buitenbanken maken de aansluiting van het gebouw met het maaiveld van het entreeplein.

Downloads

Meer