Visie

woltjer/berkhout is een architectenbureau. Wij ontwerpen architectuur, stedenbouw en interieur.
Wij geloven dat architectuur maken een vak is. We houden van de architectuur- en stedenbouwgeschiedenis. We ontwerpen maatwerk, met zorg voor de plek, verstand van constructie en oog voor detail. We blijven ons ontwikkelen door te lezen, te praten, te studeren en te reflecteren. We kijken naar de wereld.
Wij zijn gedreven in wat we doen. We hebben een fascinatie voor het maken van ruimte en bezielde plekken. We willen dat mensen zich thuis voelen.
Wij vinden dat het beter kan. Beter met dezelfde middelen. Onze ambitie is het verschil te maken.

We houden van bouwen. En we hebben plezier in ons werk!

Werkwijze

Wij ontwerpen voor mensen. We verplaatsen ons in de wensen en doelen van onze opdrachtgevers. Door vragen te stellen zoeken we de kern van de opgave. We vertalen dit in vanzelfsprekende ontwerpen, die tegelijkertijd verrassen. Ons motto is -naar de kunstenaar Brancusi: simplicity is complexity resolved.
woltjer/berkhout werkt samen met anderen. De huidige wereld is complex. Duurzaamheid, circulair bouwen, installaties, constructie en nieuwe materialen vragen om een integrale aanpak.
Wij vinden het belangrijk én leuk om interdisciplinair te werken. Wij hebben een netwerk van specialisten, uiteenlopend van landschapsarchitecten, constructeurs, kostendeskundigen tot meubelmakers. Voor elke opgave wordt het juiste team samengesteld om van het project een succes te maken.

Mensen

woltjer/berkhout architecten wordt geleid door ir. Jaco Woltjer en ir. Tom Berkhout.

geschiedenis
Jaco Woltjer studeerde aan de HTS in Groningen en aan de TU Delft. Hij onderbrak zijn studie om bij Renzo Piano Building Workshop in Italië mee te werken aan de realisatie van het Science Center (NEMO) in Amsterdam. Met zijn afstudeerplan won hij in 2000 de Archiprix. Hierna werkte hij vijf jaar voor Sjoerd Soeters bij Soeters Van Eldonk architecten, waar hij zich met name bezig hield met projecten op stedenbouwkundige schaal. In 2000 startte hij zijn eigen bureau en vanaf 2005 was hij hierin fulltime werkzaam.
Tom Berkhout studeerde in Delft en Barcelona. Bijzondere interesse heeft hij in het raakvlak van architectuur en landschapsarchitectuur. In 1996 slaagde hij cum laude voor zijn studie in Delft. Hierna werkte hij acht jaar voor Pi de Bruijn bij de Architekten Cie aan kantoorgebouwen, woningen en winkelcentra. Daarna heeft hij zich bij architectenbureau Cepezed het industrieel bouwen in staal- en glasconstructies eigen gemaakt. Sinds 2006 werkt hij samen met Jaco Woltjer aan tal van projecten. De chemie leidt in 2009 tot de oprichting van woltjer/berkhout architecten.

Opdrachtgever

woltjer/berkhout werkt voor diverse opdrachtgevers. Opdrachtgevers variëren van particulieren, ondernemers, stichtingen, hogere en lagere overheden, woningcoörporaties tot projectontwikkelaars, bouwers en ontwikkelende beleggers.
In gesprek met de opdrachtgever proberen we de juiste opgave te formuleren. De ambitie en de haalbaarheid staat hierbij voorop. We richten het project en het proces in en wij adviseren en assisteren de opdrachtgever in het maken van keuzes. We ontwerpen en bouwen.
We zien onszelf als creatieve en analytische architecten en vakkundig ingenieurs. Een realisatieproces doen we het liefst van begin tot eind. We houden er van te filosoferen over ideëen én we houden van de reuk van vers gestort beton op de bouwplaats.
Een particulier opdrachtgever kan bij ons terecht voor nieuwbouw of verbouw. Voor een particulier is de stap naar een architect vaak groot. Dat hoeft niet zo te zijn: een eerste gesprek is bij ons vrijblijvend. We vragen naar de wensen en dromen en verkennen de mogelijkheden.

BNA
woltjer/berkhout architecten is lid van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA).
Bij professionele opdrachtgevers is de DNR 2011 (herzien juli 2013) van toepassing.
Bij particuliere opdrachtgevers hanteren we de CR 2006.

Info

Stage lopen

Wij zijn altijd op zoek naar een enthousiaste student(e) met grote interesse in architectuur, ontwerpen en bouwen. Opleiding TU of HBO bouwkunde. Wij zijn een klein en compact architectenbureau met grote ambitie. Wil jij daaraan meewerken? Basisvaardigheden in AutoCAD, Sketchup en Photoshop zijn een vereiste. Momenteel gaan we over naar Archicad. De stage duurt minstens 3 maanden. Als je geinteresseerd bent, ontvangen wij graag je CV met portfolio.

Student internship

We are always looking for a enthousiastic student of architecture with great interest in architecture, designing and building. We are a small and compact architectural office with great ambition. Do you want to participate in that? Required skills are: basis AutoCAD, Sketchup and Photoshop. We are currently making a transition with Archicad. The duration of the internship is at least 3 months. If you are interested, we look forward to receive your CV with portfolio.

Downloads